10-07-2024

Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) публикува покана за участие в грант EUBA-EFSA-FEEDCO-2024-01 на тема "Role of nitrate/nitrite and of processing and storage in the N-nitrosamine formation in certain foods" 

N-нитрозамините са генотоксични и канцерогенни съединения, които се срещат в храни. Образуването им е свързано с наличието на нитрати и нитрити в храната, главно в преработените хранителни продукти. Оценките, изготвени от ЕОБХ показват необходимост от допълнителни проучвания на нивата на N-нитрозамини, образувани в различни преработени месни продукти, различни от преработено месо, с известни входящи количества добавени нитрати/нитрити.

Целта на настоящия грант е да се проучат възможните корелации между нитрати/нитрити и нитрозамини и ролята на готвенето и съхранението върху образуването на нитрозамини в храни.

Обявеният грант е с продължителност 30 месеца и общ бюджет 750 000 .

Допълнителна информация, както и документи за кандидатстване са достъпни на портала за обществени поръчки на ЕК: EU Funding & Tenders Portal (europa.eu), както и на уебсайта на ЕОБХ: EUBA-EFSA-FEEDCO-2024-01: Role of nitrate/nitrite and of processing and storage in the N-nitrosamine formation in certain foods | EFSA (europa.eu)

Краен срок за подаване на проектни предложения: 28 ноември 2024 г., 17:00 ч. CEST, на следния линк: EU Funding & Tenders Portal (europa.eu)

 

Национален контактен център на EFSA
Център за оценка на риска по хранителната верига
Министерство на земеделието и храните
Бул. Цар Борис III, 136
1618, София
БЪЛГАРИЯ
EFSAfocalpoint@mzh.government.bg
http://corhv.government.bg/
http://focalpointbg.com/

Архив