15-01-2024

Европейският орган за безопасност на храните стартира кампания в подкрепа на информираните решения при избора на храни в България

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) стартира нова кампания в подкрепа на информираните решения при избора на храни в България. Целта на кампанията #EUChooseSafeFood е да помогне на гражданите да мислят критично, когато всекидневно решават какви продукти да консумират. Проектът предоставя практична и лесно достъпна информация за потребителите ― от помощ при четенето и разбирането на етикетите на храните до съвети за приготвяне и съхранение на храни. В България фокус ще бъде поставен върху добрата хигиена на храните и здравето на пчелите, но кампанията обхваща много и различни теми като намаляване на хранителните отпадъци, алергените, хранителните добавки, болести, свързани с храненето, замърсители, новите храни, опаковките, добавките и благосъстоянието на животните.
Кампанията е насочена предимно към европейски граждани на възраст между 25 и 45 години, като се фокусира върху младите родители и хората с интерес към безопасността на храните и науката. В нея се акцентира върху ролята на европейските учени, които работят съвместно, за да предпазят потребителите от рискове, свързани с храните.
16 страни в Европа участват в третото издание на #EUChooseSafeFood project през 2023 г.: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Северна Македония.
Партньори на кампанията в България са Центърът за оценка на риска по хранителната верига и агенция DVRS.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига организира и планира изготвянето на научни оценки на риска чрез независим, прозрачен и безпристрастен анализ по проблеми, които пряко или косвено засягат здравето на животните и растенията, растителните продукти и растителния репродуктивен материал и безопасността на храните и фуражите.

DVRS е българска комуникационна агенция, която обединява водещи експерти с опит в корпоративния свят и креативните индустрии и предлага пълен набор от комуникационни услуги. Компанията работи по различни проекти на Европейската комисия, най-големия собственик и оператор на търговски центрове в Централна и Източна Европа NEPI Rockcastle, търговска верига Фантастико, Сдружението за модерна търговия и много други.

Посетете EUChooseSafeFood - Надеждна наука за безопасна храна (europa.eu) за повече информация, както и за изтегляне и разпространение на информационните материали, свързани с кампанията.

 

 

 

 

 

 

Национален контактен център на EFSA
Център за оценка на риска по хранителната верига
Министерство на земеделието и храните
Бул. Цар Борис III, 136
1618, София
БЪЛГАРИЯ
EFSAfocalpoint@mzh.government.bg
http://corhv.government.bg/
http://focalpointbg.com/

Архив