31-05-2021

На 17 октомври в Кипър европейският комисар по земеделието Мариан Фишер Бьол стартира европейската кампания за промоция на програмата “Мляко в училище”. Под надслова “Мляко – изпий го” информационната кампания има за цел да повиши информираността за ползите от консумация на мляко и наличните фондове на ЕС за училищата. По време на ден, посветен на балансираното хранене и добрите хранителни навици, организиран от учениците от училище Панагия Трихеруза в Лимасол, Комисар Фишер Бьол, комисарят по здравето Андрула Василиу и д-р Михалис Полиникис, министър на земеделието на Кипър дадоха началото на серия от забавни и образователни мероприятия.

Затлъстяването, свръхтеглото и лошите хранителни навици са проблеми, стоящи пред младите хора в ЕС в наши дни.

В този контекст ЕС издигна за приоритет поддържането на добрите хранителни навици.

Наскоро разширената програма на ЕС “Мляко в училище” има за цел да насърчава децата да консумират млечни продукти като част от балансираното хранене и осигурява субсидиране за разпространение на млечни продукти в училищата и другите образователни заведения. Нов регламент, публикуван на 11 юли 2008 определя по-широк спектър от продукти, осигурявани чрез тази субсидия, като по този начин се отговаря на исканията на Парламента и Съвета на Европа. Новите правила на програмата влязоха в сила в началото на учебната 2008-2009 година.

Успоредно с програмата “Мляко в училище” Комисията на Европа предложи и създаването на схема за целия съюз за осигуряване на безплатни плодове и зеленчуци за учениците. Освен осигуряването на безплатни плодове и зеленчуци схемата ще изисква от участващите страни членки да изработят национални стратегии, включително образователни и информационни инициативи и споделяне на най-добрите практики. Тази програма ще се внедри през 2009, веднага след като бъде одобрена от Съвета.

Заедно двете схеми ще допринесат за подобряване на здравето и храненето, както е заложено в “Стратегията на Европа по хранене, свръхтегло и затлъстяване и свързани с това здравни проблеми”.

За повече информация вижте:

http://www.drinkitup.europa.eu

 

Архив