31-05-2021

Комисията приема предпазни мерки за защита на европейските граждани срещу китайските млечни продукти, замърсени с меламин

Съобщение за пресата от Комисията на Европа (25 септември, 18.00 ч.)

Комисията на Европа ще наложи пълна забрана върху всички продукти с произход Китай за бебета и малки деца, съдържащи каквото и да било количество мляко (бебешки млека, продукти за захранване и други продукти), за да се гарантира, че те няма да бъдат внасяни в каквато и да е форма. Според работещите в сферата на храните, такива продукти не са внасяни в Европейския съюз.

Други мерки гарантират, че всички продукти, внесени от Китай, съдържащи повече от 15% мляко на прах, ще бъдат изследвани при влизане в ЕС и ще се извърши рандомизирано изследване на такива продукти, които вече са на пазара в ЕС. Процентното съдържание беше фиксирано на 15%, имайки пред вид становището на  EFSA на възможните рискове от присъствието на меламин в млечни продукти от Китай. EFSA определя най-лош сценарий, според който деца с висока дневна консумация на съставни продукти, съдържащи най-високото възможно ниво на мляко на прах, може потенциално да надвишат поносимия дневен прием на меламин, определен на 0,5 mg на килограм телесно тегло.

През 2007 ЕС е внесъл от Китай около 19500 тона сладкарски изделия и около 1250 тона шоколад и други продукти, съдържащи какао.

Комисията днес обсъди ситуацията със страните членки в Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните The Commission has discussed the situation today with the Member States in the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health (SCoFCAH) и възнамерява да приеме официално предпазни мерки утре.

Тук може да намерите официална информация от Комисията на Европа на http://europa.eu/rapid

Архив