17-03-2015Експертите на EFSA установиха, че храни като киселото мляко и маргарина, които съдържат определени количества растителни станоли и стероли могат да понижават нивата на холестерол в кръвта. Тези данни ще подпомогнат Европейската комисия и страните членки при по-нататъшното одобряване на такива здравни претенции.
Професор Албърт Флин, председател на Панела на EFSA по диетични продукти, хранйене и алергии (NDA), каза: “EFSA идентифицира дневния прием на растителни станоли и стероли, необходим за постигане на значително намаляване на холестерола, както и времето, необходимо за този ефект. Търсихме и вида храни, които са най-подходящи за получаване на този резултат.”
Тези данни ще помогнат на Европейската комисия и страните членки при разглеждане на одобряване на релевантни здравни претенции и еднозначно ще гарантират, че потребителите няма да бъдат подведени за научните основания за такива претенции. Учените от Панела NDA дадоха становище, че холестеролът в кръвта може да бъде намален средно със 7 до 10.5%, ако човек консумира 1.5 до 2.4 грама растителни стероли и станоли всеки ден.
Учените установиха, че ефект обикновено се получава в рамките на първите 2-3 седмици. Изследвания, обхващащи периоди от до 85 седмици показват, че ефектът е устойчив в рамките на този период.
Панелът NDA заключи и че храни като кисело мляко и прясно мляко, включително нискомаслени кисели млека и сирена, продукти замазане тип маргарини, майонези, сосове за салати и други млечни продукти, са най-подходящи за осигуряване на ефекта на растителните станоли и стероли за понижаване на холестерола в тялото. За други храни или липсва информация, или данните за тях са, че са по-малко ефективни при понижаване на нивата на холестерол в кръвта.


Архив