17-03-2015

 
 
EFSA проследява случаите с хора, наскоро заразени с новия грипен вирус (наричан свински грип), които бяха първо открити в Мексико и САЩ и съобщени на СЗО.

Вирусът, участващ в настоящия взрив е нов щам на грипния вирусH1N1. Той е различен от вируса, засягащ прасетата. Този нов тип вирус включва компоненти на свинския, птичия и човешкия грипи не е бил изолиран у животни до днес.

Грипните вируси тип А могат да заразят хора (човешки грип) и много животни, включително свине (свински грип) и птици (птичи грип). Грипните вируси засягат дихателните пътища и обикновеният начин на предаване е чрез пряк контакт или близост до заразени хора или животни.

EFSAняма данни за научни доказателства, предполагащи, че грипните вируси могат да се предадат на хора чрез консумиране на месо (свинско и продукти от свинско месо).

Ролята на EFSA е да осигури на европейските управляващи риска обективни научни данни за възможно здраве и благополучие на животните, за аспекти на зоонозите и безопасността на храните. EFSAе в близък контакт с Европейския център за превенция и контрол на болестите и Европейската комисия и е готов да даде научни съвети, които биха били необходими.

Може ли този нов грипен А вирус да бъде предаден на хора чрез консумация на свинско месо и продукти?

Вирусът, участващ в настоящата ситуация е нов щам на грипния вирус H1N1. Той е различен от вируса, засягащ прасетата и до момента не е изолиран в животни. EFSAне разполага с научни доказателства, че грипните вируси могат да бъдат предавани на хора чрез консумация на месо и животински продукти. Ако прасетата са експонирани на новия вирус и той се открие в месото, топлинната обработка (до вътрешна температура 70°C на месото) ще убие вируса, както и други вируси и бактерии.

В общи линии грипните вируси засягат дихателните пътища и обикновеният начин на предаване е чрез пряк контакт или близост до заразени хора или животни.

Какво може да се каже за хората, които ядат сурово свинско месо?

Този нов вирус до момента не е изолиран в животни и няма индикации, че се намира във веригата за производство на свинско. EFSAне разполага с научни доказателства за риск на консумиращите свинско от грипни вируси, независимо от консумирания вид месо. Все пак, тъй като някои потребители обичат да ядат сурово месо, съветът от гледна точка на безопасността на храните е да се избягва консумацията на сурово месо, за да се избегне възможен риск за болести, предавани с храните. Готвенето на месото убива бактериите и вирусите, които могат да се намират в него.

Какво е свински грип?

Свинският грип е вирусна инфекция у прасета, причинена от грипен вирус тип А. Смъртността е ниска и възстановяването обикновено настъпва след 7 до 10 дни. Свинският грип може да засегне хора чрез пряк контакт или близост с прасета, но обикновено не причинява тежко заболяване.

Информационни източници за огнища на човешки грип:
Информационни източници за свински грип:

Архив