18-03-2015Отдел "Биологично земеделие" ще бъде създаден към дирекция "Растениевъдство" на МЗХ. Очакваме всеки момент решението за промяна на Устройствения правилник на МЗХ да се приеме на Министерски съвет. В него се предвижда да има 10 експерта, които да организират сертификацията и контрола на биопродуктите. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на изложението "Зелени дни" пред Народен театър"Иван Вазов".

"Всичко, което се предлага на пазара, трябва да подлежи на контрол. В този смисъл
биопродуктите трябва да бъдат с изяснен произход. Трябва да имаме гаранция, че това, което се предлага с наименованието си е наистина биологично чиста храна", каза министърът.

Ръководството на МЗХ има амбицията да върне добрия традиционен вкус на нашата трапеза, за да си спомним за уникалния вкус на българските продукти, които да завещаем на следващите поколения, каза още министър Найденов.

В рамките на изложението "Зелени дни" министър Найденов откри и щанд на Министерство на земеделието и храните. МЗХ е партньор на фестивала, на който бяха изложени традиционни български храни - зелено сирене, крокмач, разложки дедец, сурово сушени колбаси от с. Горно Драглище, уникални тикви от с. Горно Драглище, пчелен мед от с. Ракита, сирена от каракачански овце от с. Влахи, както и домашно кисело мляко.

Изложението ще се проведе в рамките на три дни - от 15 до 18 април в градинката пред Театъра. На специално изградени шатри ще представят стоките си производители на биосертифизцирани храни и козметика, активни организации на природозащитата и биоразнообразието, и природни паркове.

Архив