16-03-2021

На 8 март 2021 г. EFSA стартира открита обществена консултация по проект: „Научно ръководство за подаване на досиета относно хранителни ензими“. Този документ описва научните данни, които следва да бъдат включени в заявленията за разрешаване на нови ензими в храните, както и за разширяване на употребата за вече съществуващи разрешения, подадени съгласно Регламент (ЕО) No 1331/2008 и правилата за тяхното прилагане.

Крайният срок за заинтересованите страни, които желаят да предоставят писмен коментар е 9 май 2021 г. до полунощ (централно европейско лятно време), като се използва електронната форма за коментар, достъпна тук - https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Food_enzymes_guidance.

EUSurvey - Survey

ec.europa.eu

EUSurvey is an online survey-management system built for the creation and publishing of globally accessible forms, such as user satisfaction surveys and public consultations.

 

Повече информация за откритата консултация е публикувана на електронната страница на EFSA - https://www.efsa.europa.eu/en/call/public-consultation-draft-scientific-guidance-submission-dossiers-food-enzymes.

Паралелни свързани събития и срокове за регистрация

EFSA oрганизира няколко паралелни събития с цел да се представи структурата на ръководството, да се изяснят възможните съмнения относно съдържанието и да се създадат възможности за диалог със заинтересованите страни:

  • Уебинар на тема „Модел за прием на хранителни ензими (FEIM)“ на 31 март 2021 г., 09.30-12.30 (централно европейско време). Краен срок за регистрация за участие в уебинара – 24 март 2021 г., на следния линк - https://events.efsa.europa.eu/event/ar/168/food-enzyme-intake-model-feim. Повече информация и програма на събитието е публикувана на електронната страница на EFSA - https://www.efsa.europa.eu/en/events/event/food-enzyme-intake-model-feim.
  • Онлайн семинар за заинтересованите страни на 21 и 22 юни, 14:00-18:00 (централно европейско време). Допълнителна информация относно събитието, ще бъде предоставена на по-късен етап.

 

 

Национален контактен център на EFSA
Център за оценка на риска по хранителната верига
Министерство на земеделието, храните и горите
Бул. Цар Борис III, 136
1618, София
БЪЛГАРИЯ
EFSAfocalpoint@mzh.government.bg
http://corhv.government.bg/
http://focalpointbg.com/

Архив