18-06-2018

 
Женева – Свинският грип вече официално е пандемия – декларация на здравните специалисти към ООН, която ще ускори производството на ваксина и подтикне правителствата да влагат средства в борбата срещу първата световна грипна епидемия през последните 41 години. Съобщението на СЗО от четвъртък не означава, че вирусът е смъртоносен – само че се счита, че разпространението му не може да бъде спряно.
След откриването му за първи път в края на април в Мексико и САЩ, свинският грип достигна до 74 страни, заразявайки почти 29,000 човека. Повечето от заразените имаха само слаби симптоми и не се нуждаеха от медицинско лечение.
Ръководителката на СЗО д-р Маргарет Чан направи дългоочакваната декларация след спешна среща с експерти по грипа и каза, че преминава на фаза 6 – най-високата степен на опасност – което означава, че пандемията е предстояща.
"Светът върви към ранните дни на първата грипна пандемия през 21 век”, каза Чан в Женева.
Д-р Томас Фриден, новият ръководител на Центровете на САЩ за контрол и превенция на заболяванията, каза в Атланта, че не очаква широка тревога сред обществото в САЩ в резултат на декларацията, отбелязвайки, че тя е получена почти два месеца след идентифицирането на вируса.
От много седмици американските здравни специалисти го третират като пандемия, увеличавайки наличните противовирусни лекарства и инвестирайки във възможна програма за ваксиниране. Учените разбраха, че вирусът не е много по-тежък от сезонния грип.
"Това ни помага да успокоим прекомерните страхове”, каза Фриден на пресконференция – първата му като директор на Центъра за контрол на заболяванията.
Но вирусът може все пак да бъде смъртоносен и може да се измени в по-страшна форма в близкото бъдеще, така че хората не трябва да бъдат безучастни, добави той.
До сега, свинският грип е причинил смъртта на 144 души, в сравнение с обикновения грип, който убива до 500000 души годишно.
Решението за пандемия можеше да бъде взето по-рано, ако СЗО имаше по-точна информация за преминаването на грипа през Европа. Чан каза, че е свикала спешното съвещание с експертите по грипа, след като са се появили съмнения, че някои страни, като Англия, не докладват точно случаите си.
Чан каза, че експертите са били единодушни, че има по-широко разпространение на свинския грип, отколкото е било отчетено.
Тя не каза коя страна е била причина за обявяване на пандемия, но главният експерт по грипа на СЗО Кейджи Фукуда каза, че ситуацията в Австралия подсказва, че вирусът там се разпространява бързо – до четвъртък са били съобщени повече от 1300 случая.
В Чили властите са съобщили на СЗО за 1700 случаи.
Много здравни експерти казаха, че светът е бил седмици в пандемия, но политиците са попречили на СЗО да я обяви. През май, няколко страни призоваха СЗО да не обявява пандемия, опасявайки се, че това ще предизвика социално и икономическо объркване. СЗО каза, че ще пренапише дефиницията си за пандемия, за да избегне обявяването.
Но с последните събития от Европа, Чили, Австралия и Япония, СЗО беше под увеличаващ се натиск да признае пандемия.
"СЗО най-сетне е в крак с фактите," каза Майкъл Остерхолм, експерт по грипа от Университета в Минесота.
Дейвид Ропеик, експерт по осъзнаване и комуникация на риска в Харвардския университет казва, че думата “пандемия” е по-малко плашеща сега, отколкото при птичия грип преди няколко години.
Той каза, че “нежното изграждане” за обявяване на пандемия от свински грип е помогнало.
"Това позволява на хората да свикнат с това, което иначе е плашеща дума, да разберат особеностите на болестта, а това означава, че реакцията ще е малко повече основана на информация и по-малко емоционална”, каза Ропеик в електронно писмо.
СЗО сега ще препоръча на фармацевтичните компании да направят ваксина против свински грип. Организацията обикновено препоръчва кои грипни щамове да се използват във ваксините. В такова световно огнище СЗО препоръчва и изработването на ваксини за пандемията.
Решението да се прави пандемична ваксина е хазартно. Повечето производители на ваксини за грип не могат да правят едновременно и сезонни, и пандемични ваксини. Така че, те трябва да решат от коя ваксина светът се нуждае повече.
Фармацевтичният гигант GlaxoSmithKline PLCказа, че може да заопчне комерсиално производство на пандемична ваксина през юли, но ще минат месеци, докато има произведени големи количества.
Говорителят на Glaxo Стивън Риа каза, че първите дози от ваксините на компанията ще бъдат запазени за страни, които предварително са я поръчали, включително Белгия, Великобритания и Франция. Той каза, че Glaxo ще дари 50 милиона дози на СЗО за бедните страни.
Паскал Баролие, говорител на Sanofi-Aventisказа, че и те работят върху пандемична ваксина, но СЗО още не ги е помолила да започнат да произвеждат големи количества от нея.
СЗО описа пандемията като “умерена”. Фукуда каза, че хората не трябва особено да се тревожат от вируса. “Разберете го, поставете го в контекста и ще се справите с нещата”, каза той.
Все още около половината от хората, които починаха от свински грип бяха млади и здрави – хора, които обикновено не са податливи на грип. Свинският грип изтласква обикновените грипни вируси. И двата белега са типични за пандемичните грипни вируси.
Свинският грип продължава да се разпространява с началото на лятото в северното полукълбп. Обикновено грипните вируси изчезват с топлото време, но свинският грип е устойчив.
"Тази декларация напомня на света, че грипните вируси като H1N1 трябва да се гледат сериозно", каза Катлийн Себелиус, секретар по здравето о обслужването на хората на САЩ, предупреждавайки, че може да има още много случаи през есента.
След като е обявена пандемия, на някои страни трябва да се подскаже да дадат повече пари в борбата с вируса. Много развити страни имат планове за готовност при пандемии, които свързват влагането на средства с декларация на СЗО.
ООН иска да избегне паниката. "Трябва да се предпазим от дискриминационни и други груби действия, такива забрана за пътуване или ограничения на търговията”, каза Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.
Страхът вече обхвана Аржентина, където хиляди хора задръстиха болниците тази седмица, докарвайки спешната медицинска помощ в Буенос Айрес до колапс през зимата. Миналия месец, автобус, пристигащ от Чили в Аржентина, беше замерян с камъни от хора, които си мислели, че един от пътниците има свински грип.
Китай е карантинирал пътници, включително кмета на Ню Орлиънс Рей Неджин, по най-малко подозрение за контакт със заразен човек.
Правителството на САЩ вече увеличи запасите от противогрипни лекарства и отпусна 1 милиард долара за разработване на нова ваксина срещу свински грип. Освен това, изглежда, че намалява броят на нови случаив много части от страната, казват здравните власти в САЩ, тъй като Северна Америка излиза от традиционния зимен грипен сезон.
Все пак, Ню Йорк отчете още три смъртни случаи от свински грип в четвъртък, включително дете под 2-годишна възраст, тийнейджър и човек между 30 и 40 годишна възраст.
"Страните, в които огнищата изглеждат, че са достигнали максимума си, трябва да се подготвят за втора вълна на зараза”, предупреди Чан.

Архив