17-03-2015

3 юни 2011

Актуализирано съвместно становище на Европейския център за превенция и контрол на болестите (ECDC) и Европейския орган по безопасност на храните (EFSA)

На 22 май 2011 Германия съобщи за значително увеличаване на броя на пациентите с хемолитично уремичен синдром (HUS) и диария с кръв, причинени от шига токсин продуцираща E. coli (STEC). От 2 май в Германия са отчетени над 400 случаи с HUS и над 1000 случаи със STEC. Допълнителни случаи с HUS и STEC, свързани с взрива на заболяването са докладвани и от някои страни членки на ЕС и на Европейската икономическа зона; Австрия, Чешката република, Дания, Франция, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Докато случаите с HUS обикновено се наблюдават при деца под 5-годишна възраст, в този взрив на заболяване над 80% са възрастни с явно преобладаване на жените (около 68%). Източникът на заразата все още не е потвърден и се провеждат интензивни изследвания. Германските власти подозират, че заболяването се пренася чрез замърсена храна, като изследванията за момента са насочени към сурови домати, пресни краставици и маруля. В този специфичен случай на STEC в Германия, Федералният институт по оценка на риска препоръча до идентифицирането на източника на заразата да се избягва консумацията на сурови зеленчуци като краставици, домати и маруля в северните части на Германия.

Какво означават термините STEC, VTEC и EHEC?

Всички хора и животни носят бактерията Ешерихия коли (E. coli) в червата си – тя е част от нашата флора и обикновено е безвредна. Има, обаче, щамове на E. Coli, които са способни да продуцират токсини. Тези щамове се наричат STEC/VTEC (шига токсин или веротоксин продуциращи E. coli) или EHEC (ентерохеморагична E. coli). Техните токсини могат да предизвикват сила, кървава диария, която в някои случаи причинява бъбречна недостатъчност, изискваща интензивно лечение. Има няколко различни щамове на STEC и тяхната идентификация може да се използва за по-прецизно откриване на източника на въпросния взрив.

Как се разболявам?

Предаването на STEC заразата става главно чрез ядене и работа със замърсена храна и контакт със заразени животни. Последващото предаване от човек на човек е възможно при близък контакт (семейство, детски заведения, старчески домове и др.) В други взривове като източници на инфекция са идентифицирани много различни храни, включително полусурово говеждо и друго месо, непастьоризирано мляко, различни пресни продукти (например краставици, кълнове, спанак и маруля), непастьоризиран ябълков сок и сирене. Много малък брой STEC бактерии е достатъчен за предизвикване на инфекция у хора.

Как да избегна заболяването?

Въпреки провежданото множество от мерки, консуматорите могат да бъдат експонирани на зараза чрез замърсена храна, по-специално сурови или полусурови хранителни продукти. Има, обаче, прости предпазни мерки, които могат да бъдат прилагани за намаляване на риска от разболяване чрез потенциално замърсени храни, контакти с животни или друг болен човек. Консуматорите често могат да намалят риска от разболяване чрез спазване на добри хигиенни практики и добри практики при обработка на храни.

Добра лична хигиена на ръцете

Мийте ръцете си добре със сапун, изплаквайте продължително и ги подсушавайте с хартиени салфетки или кърпа от текстил (която трябва да се пере редовно при 60°C)

 • Преди приготвяне, сервиране или консумиране на храна;
 • След използване на тоалетна или сменяне на пелени (памперси);
 • След пипане на сурови зеленчуци, корени или месо;
 • След контакт с животни или посещение на ферма;
 • След всеки контакт с изпражнения на домашни любимци.

Обработване на храна

 • Всеки човек с диария или повръщане трябва да се въздържа от обработване на храна;
 • Месото, включително каймата, трябва да се подлага на топлинна подготовка до пълно сготвяне;
 • Всички плодове с кора трябва да се белят и след това да се изплакват с течаща питейна вода;
 • Всички зеленчуци трябва да се измиват добре с течаща питейна вода, особено тези, които ще се консумират сурови;
 • Белете всички кореноплодни зеленчуци и ги изплаквайте с течаща питейна вода;
 • Продължителната топлинна обработка на зеленчуците и месото разрушава болестотворните бактерии и вируси;
 • Избягвайте взаимното контаминиране, т.е. разпространението на бактерии от суров хранителен продукт към готова за консумация или сготвена храна чрез, например, използване на отделни дъски за рязане на сурови и сготвени меса или зеленчуци и измивайте дъската със сапун преди обработване на сурови и готови храни.

За повече информация: Световна здравна организация – Пет ключа към по-безопасна храна

Какво да правя, ако получа диарийни симптоми?

Ако развиете диарийни симптоми и работите в кухня от общественото хранене, трябва да се свържете със службата си по трудова медицина и да се въздържате от обработка на храна.

Ако, въпреки всички предпазни мерки, развиете диария с кръв, трябва да потърсите медицинска помощ. Когато сте развили диарийни симптоми, обръщайте особено внимание на хигиената на ръцете си и мийте ръцете си със сапун и изплаквайте с течаща питейна вода веднага след посещение на тоалетната.

 

Архив