17-03-2015

Експертите на EFSA достигнаха до заключение, че храни като киселото мляко и маргарина, съдържащи определени количества станоли и стероли могат да намаляват нивото на холестерол в кръвта. Това познание ще помага на Комисията на Европа и страните членки при бъдещите одобрения на подобни здравни претенции.


Професор Албърт Флин, председател на Панела на EFSA за диетични продукти, хранене и алергии (NDA), каза: “EFSA идентифицира дневния прием на растителни станоли и стероли, необходим за постигане на значително намаляване на холестерола и времето, необходимо за настъпване на действието. Ние разгледахме и видовете храни, които са най-подходящи за постигане на този ефект.

Тази научна база ще помогне на Европейската комисия и страните членки при разглеждане на одобрения за релевантни здравни претенции и еднозначно ще помогне да се гарантира на потребителите, че те не са подвеждани за научната обосновка на подобни твърдения.”

Учените от NDA панела изготвиха становище, в което се казва, че холестеролът в кръвта може да бъде намален средно със 7 до 10.5% при консумация на 1.5 до 2.4 грама растителни стероли и станоли всеки ден. Учените откриха, че този ефект обикновено се получава през първите 2-3 седмици. Изследвания, обхващащи периоди до 85 седмици, показват, че ефектът може да бъде запазен през този период.

Панелът NDA заключи и че храни като кисели млека и мляко, включително нискомаслени кисели млека и сирена, продукти от типа на маргарина, майонеза, сосове за салати и други млечни продукти са най-подходящи за осигуряване на тялото на холестеролопонижаващия ефект на растителните станоли и стероли. За други храни или нямаше информация, или ефективността им при понижаване на нивата на холестерол в кръвта беше ниска.

Какво представляват растителните стероли и станоли?


Растителните стероли и станоли присъстват в малки количества в много плодове, зеленчуци, растителни масла, ядки, семена, зърнени храни и варива. Растителните стероли и станоли се добавят понякога към храни като кисели млека, киселомлечни напитки и маргарини, за да подпомогнат намаляването на холестерола в кръвта. Стеролите и станолите действат чрез блокиране на абсорбцията на холестерола в тънките черва и намаляване на нивата в кръвта на липопротеина с ниска плътност (LDL), често наричан “лош холестерол”, тъй като повишените нива на LDL холестерол се свързват с повишен риск от коронарна болест на сърцето.

Други документи на EFSA в тази област


EFSA
до момента е издал три становища (виж тук three) за приложението на растителните стероли и станоли в съответствие с Член 14 от Регламента за хранене и здравни претенции.
Европейската комисия поиска от EFSA да събере и анализира данни в ЕС за консумацията на растителни стероли и станоли. През март 2008 г. беше публикуван доклад, представящ резултатите, получени от Отдела за събиране на данни и експозиция на EFSA (виж тук report).

Архив