18-06-2018

Европейски център за превенция и контрол на болестите (ECDC)
Последна актуализация 25 април 2009
 
1. Какво е свински грип?
Свинският грип е остра вирусна инфекция на дихателните пътища у свине, причинена от грипен вирус тип А. При прасетата смъртността е ниска и оздравяването настъпва обикновено след 7 до 10 дни. Грипни вируси, произхождащи от свинете се наблюдават при диви птици, домашни птици, коне и хора, но предаването на болестта между видовете се счита за рядко събитиеДо момента у свине са открити три грипни вируса, А подтипове:
H1N1, H1N2 и H3N2.
 
2. Може ли хора да се заразят със свински грип?
Да. Заразяванията при хора със свински грип са случайно откривани още от 50-те години на миналия век. Обикновено това са хора, пряко работещи с прасета (например работници в свинеферми и др.). В Европа от 1958 г. досега са регистрирани общо 17 случаи. В САЩ взрив на вируса на свинския грип у хора е открит във военна база във Форт Дикс, Ню Джърси през 1976 г. Предположена е връзка със свинете, но не е била доказана.Имало е широко предаване от човек на човек, с над 200 заразени, от които 12 са били хоспитализирани и един починал.
 
3. Какви са симптомите на свинския грип у хора?
Симптомите на свинския грип у хора обикновено приличат на сезонните грипове – внезапно повишаване на температурата с треска, дихателни симптоми, може и диария.
 
4. Как се заразяват хората?
Обикновено свинският грип се предава при пряк контакт или близост с прасета. В миналото са регистрирани вторични случаи след заразяване на човек от човек, но те са много редки. Вирусът не се предава от ядене на свинско или продукти, съдържащи свинско.
 
5. Има ли ваксина против свински грип?
Да, има ваксина за прасета против свински грип, но ваксина за хора няма.
 
6. Ефективни ли са ваксините за сезонните грипове против свински грип?
Има известни прилики между човешките грипни вируси H1N1 (за които има ваксинии новите H1N1 вируси на свинския грип, но не може да се изведе твърдение за защита. Трябва да се проведат изследвания, за да се определи връзката. Такива изследвания се провеждат в момента, но ще е необходимо известно време до получаване на резултат.
 
7. Лекува ли се свински грип при хора?
Повечето вируси на свинския грип се поддават на лечение с антивирусни медикаменти като невроаминидазни инхибитори (oseltamivir и zanamivir) и някои по-стари антивирусни препарати (амантадин). Вирусът, който беше открит сега в САЩ и Мексико се повлиява от невроаминидазни инхибитори, но е резистентен на амантадини.
 
8. Защо ситуацията в САЩ и Мексико са нов проблем?
Новият вирус на свинския грип, открит сега в щатите Калифорния и Тексас и в Мексико съдържа свински, птичи и човешки гени, в комбинация, която досега не е била наблюдавана в света. Освен това, има индикация, че този вирус се предава от човек на човек, а болестта в много случаи в Мексико е много тежка.
 
9. Каква е ситуацията в Европа?
В Европа до момента няма регистрирани случаи. Само САЩ и Мексико са съобщили за заболели.
 
10. Какво се прави за справяне с тази ситуация?
Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Атланта - САЩ (CDC)ECDC, Европейската комисия заедно със страните членки и Регионалният офис на СЗО за Европа следят и оценяват ситуацията отблизо. Здравните власти в Мексико предприемат многобройни мерки за контрол и управление на епидемията, като затваряне на училища, съвети за избягване събирането на много хора на едно място и разпространение на антивирусни препарати.Освен това, те издадоха съвети за хигиенни мерки в засегнатите райони и повишиха контрола.В Европейския съюз  ECDC следи епидемиологичната ситуация и оценява рисковете, а Европейската комисия работи със страните членки по всички проблеми на управление на риска в рамките на системата за бързо известяване и отговор (EWRS). Комитетът по сигурност на здравето също ще се срещне за обсъждане на ситуацията;Световната инициатива за сигурност на здравето обменя информация по текущото положение и контрамерки.
 
11. Очаква ли ни нова грипна пандемия?
Грипната пандемия се характеризира като продължаваща епидемия по целия свят, предизвикана от нов грипен вирус, който засяга голяма част от населението, която няма имунитет към този вирус. През 20 век имаше три грипни пандемии – през 1918, 1957 и 1968. В Глобалния план за подготовка срещу грипа СЗО е определила 6 степени на опасност от пандемия. Независими експерти разглеждат наличните данни, за да определят дали да препоръчат на Генералния директор на СЗО да повиши степента. Те могат да заключат, че все още нямат основание за такава препоръка.
В Европа през последните години бяха положени много усилия за планиране на подготовката срещу грипна пандемияи всички европейски страни имат национални планове за подготовка срещу грипна пандемия.
 
12. Безопасно ли е да се пътува до Мексико, Калифорния или Тексас?
Няма изявление от СЗО или CDC на САЩ по отношение на ограничения за пътуване до засегнатите райони в Мексико, Калифорния или Тексас. Хората, които възнамеряват да пътуват до там следва да се консултират с уебсайта ма СЗО и страниците на техните министерства на външните работи или националните институти по обществено здраве. Всички пътуващи следва да спазват някои хигиенни мерки, посочени по-долу.
 
13. Какво мога да направя, за да се предпазя, ако искам да пътувам до Мексико, Калифорния или Тексас?
Пътуващите трябва да спазват стандартните мерки по отношение на дихателни инфекции, ако пътуват до райони, където са регистрирани случаи на заразяване на хора със свински грип. Всички пътуващи до засегнатите зони (понастоящем части от Мексико, Калифорния и Тексас) трябва да спазват общи хигиенни предпазни мерки, като:
· Избягване на близък контакт с болни хора. Ако Вие сте болни, стойте настрана от други хора, за да не ги заразите.
· Не ходете на работа, училище и други, когато сте болни. Ще помогнете на други хора да избегнат заразяване от Вас.
· Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате. Така можете да помогнете на околните да не се заразят. Изхвърлете кърпичката в кошче за боклук след като я използвате.
· Миенето на ръцете помага за защита срещу микроби и бактерии. Мийте ги често със сапун и вода, особено след като сте кихали и кашляли. Могат да помогнат и почистващи средства за ръце, съдържащи алкохол. Избягвайте пипането на очите, носа и устата си. Микробите често се разпространяват, когато човек пипа нещо, замърсено с микроби и след това пипа очите, носа или устата си.
 
14. Какви предпазни мерки следва да се отправят към завръщащи се от засегнатите райони в Мексико, Калифорния и Тексас?
Пътниците, връщащи се от засегнатите райони трябва да наблюдават здравето си и, ако в рамките на 7 дни след завръщането им почувстват един или повече от симптомите, изброени по-долу, следва да се обърнат незабавно към лекар.
· Висока температура
· Респираторни симптоми като кашлица или хрема
· Болки в гърлото
· Други възможни симптоми
Болки в тялото
Главоболие
Студени тръпки
Умора
Повръщане или диария (не са типични за грип, но са съобщени от някои от новите случаи със свински грип).

Архив