17-03-2015


Панелът NDA на EFSAпубликува резултатите от оценките на четвърта серия от “общофункционални” здравни претенции, предложени за използване при храни. 442те оценени претенции се отнасят до връзка със здравето в области като: зашита срещу оксидативно увреждане на клетките на тялото, принос към когнитивната или стомашночревната функция и поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта. Тези становища ще подпомогнат информираността на бъдещи решения на Европейската комисия и страните членки на ЕС, отговарящи за оторизирането на претенциите. EFSA ще финализира оценката на останалите 600 ‘общофункционалниздравни претенции, които трябва да бъдат оценени до юни 2011 г.

 Експертите от Панела завършиха оценката на около 80% of ‘общофункционалнитездравни претенции, с изключение на така наречените “ботанически” претенции и са готови да завършат оставащите претенции в уговорения срок, каза д-р Джулиан Клайнер, ръководител на Панела NDA на EFSA.

 Претенции, оценени положително, включват връзката между орехите и подобрената функция на кръвоносните съдове, антиоксидантни ефекти на полифенолите в маслиненото масло върху LDL холестерола; и връзката между кофеина и бодростта и кофеина и повишената физическа издържливост. Експертите заключиха и че много претенции, основани на заместване на някои нутриенти, са подкрепени от достатъчни научни доказателства, включително: заместване на смилаемо нишесте чрез резистентно нишесте за намаляване на повишаването на нивата на захар в кръвта след хранене; заменянето на наситените мастни киселини с моно- и полиненаситени мастни киселини за поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта, както и ролята на заместители на захарта (например ксилитол или сорбитол) при поддържането на минерализацията на зъбите или понижаването на нивата на захар в кръвта след хранене.

 По отношение на предишни оценки, много от неблагоприятните становища в тази серия бяха свързани с лошо качество на информацията, предоставена на EFSA. Пропуските в информацията включват: неспособност за идентифициране на специфичното вещество, на което се основава претенцията, липсата на доказателства, че обявеният ефект е наистина благоприятен за поддържането или подобряването на функциите на тялото или липса на точност по отношение на самата здравна претенция. Освен това, някои претенции са извън обхвата на съвременната законова рамка.

 EFSA и научните му експерти водят диалог с ключовите играчи за по-нататъшно обясняване на работата им и за осигуряване на кандидатите на допълнително ръководство по подготовка на заявленията. След консултациите, проведени през 2010 г. EFSA ще стартира три допълнителни он-лайн консултации за здравни претенции, свързани с: 1) здраве на костите, ставите и устната кухина; 2) оксидативни увреждания и здраве на сърдечносъдовата система и 3) ситост, контрол на теглото и концентрации на захар в кръвта.


Становища на NDA по “общофункционални” здравни претенции съгласно член 13

 

--------------------------------------------------------------------------------

 На EFSA беше възложено да завърши до края на юни 2011 оценката на всички “общофункционални” здравни претенции (списък от 4637), подадени според член 13 от Регламента за здравните претенции, с изключение на така наречените “ботанически” претенции, които Европейската комисия поиска да бъдат задържани за момента.

 График на публикациите на EFSA в тази област до момента:

 1 октомври 2009, 521 здравни претенции, разгледани в 94 становища

•25 февруари 2010, 416 здравни претенции, разгледани в 31 становища

•19 октомври 2010, 808 здравни претенции, разгледани в 75 становища

Архив