17-03-2015

EFSA беше помолена да оцени безопасността на червения оцветител в храни ликопен от всички хранителни източници, както естествено срещан цвят в храни, така и като добавка към храна. EFSA определи Допустим Дневен Прием (ДДП) за ликопен от всички източници от 0.5 mg на килограм телесно тегло дневно. Въпреки това органът изтъкна, че деца от предучилищна и училищна възраст, както и потребители, приемащи много храни, съдържащи ликопен (например безалкохолни напитки) могат да надвишат ДДП. Предишни оценки на ликопен и консумацията му в ЕС само са отчитали експозицията на ликопен, специално добавен към храни и не са включвали естествено съдържащия се в храни, такива като домати и други плодове и зеленчуци. EFSA потърси отговор какъв общ прием на ликопен може да бъде безопасен за консуматорите.
За повечето консуматори приемът на ликопен от всички източници беше в рамките на ДДП от 0.5 mg на килограм телесно тегло дневно. EFSA заключи, че използването на ликопен като оцветител за храни допринася значително към общия прием на ликопен. Безалкохолните ароматизирани напитки са най-големият потенциален източник на ликопен във всички групи от населението, допринасящи до 66% от целия прием на ликопен при възрастни мъже и повече от 90% при деца от предучилищна възраст.
Ликопен се среща главно в доматите (включително продукти от домати, такива като кетчуп и доматено пюре), зеленчуци и други плодове като диня, розов грейпфрут и папая. Ликопен е разрешен за използване като оцветител за храни (E 160d) и може да бъде добавян към храни и напитки, такива като безалкохолни напитки, плодови консерви, сладкарски изделия, сосове, мармалади и желета.
Според Регламента за нови храни EFSA оцени и новопредложените приложения на ликопен в храни, като през април 2008 г. одобри две становища относно ликопен олеорезин от домати и синтетичен ликопен като нови храни.

Архив