17-03-2015


21 април 2010
Като част от продължаващата преоценка на всички добавки към храни, разрешени за използване в ЕС, експертният панел на EFSA по добавки към храни (ANS) прие научни становища по следните три оцветителя за храни.
За оцветителя „брилянтно черно BN” (E 151) – който може да се използва в многобройни различни храни, включително безалкохолни напитки, тестени изделия и десерти – Панелът потвърждава съществуващия Допустим дневен прием (ADI) от 5 милиграма на килограм телесно тегло, определен от Научния комитет по храните през 1984 г. Панелът заключи, че само някои деца, които редовно консумират големи количества от храни, съдържащи оцветителя, могат да надвишат това ниво на прием.
По отношение на оцветителя „кафяво HT” (E 155) – който също може да се използва в безалкохолни напитки, тестени продукти и сладкарски изделия, както и в сосове, подправки и туршии – Панелът намали наполовина предишния ADI до 1.5 милиграма на килограм телесно тегло (mg/kg bw). Това се случи, тъй като у животни, след продължителна експозиция на „кафяво НТ” на нива по-ниски от тези, които бяха използвани за предишните определяния на ADI, бяха наблюдавани вредни ефекти, като леко намаляване на увеличаването на телесното тегло.
Въз основа на максималните разрешени нива на употреба на този оцветител, заедно с данни за консумация на храни от няколко държави, Панелът заключи, че експозицията на „кафяво НТ” може да бъде над новия ADI за възрастни и деца, които редовно консумират големи количества от храните, съдържащи оцветителя. Например, дете, тежащо 15 кг, консумиращо повече от 1.125 литра (около 3.4 стандартни кутийки от 330ml) безалкохолни напитки, съдържащи „кафяво НТ” при максималното съобщено ниво на използване всеки ден, ще надвиши ADI от 1.5 mg/kg bw.
Накрая, Панелът не можа да достигне до заключение за безопасността на оцветителя „кафяво FK” (E 154) поради значителни ограничения в наличните токсикологични данни.
Панелът ANS на EFSA публикува становища по шест оцветители за храни – пет азооцветители (оцветители за храни, съдържащи азот) – през ноември 2009 и трябва да оцени около 30 оставащи оцветители през следващите няколко години. Преоценяването на други два азо-оцветителя „Амарант” (E 123) и „Литолрубин BK” (E 180) трябва да завърши до месец юни 2010 г.

За повече информация:

Архив