17-03-2015

Учените от Панела NDA на Европейския орган по безопасност на храните достигнаха до много важен момент в работата си по здравни претенции чрез публикуване на оценки на последната група от здравни претенции за “общо функциониране”, с изключение на тези, свързани с растения и растителни продукти.

Публикуването на последната серия от 35 оценки е кулминацията на повече от тригодишната работа на експертите на EFSA. От 2008 г. досега Панелът е оценил 2758 здравни претенции, свързани с храни за “общо функциониране”, за да определи дали са подкрепени със стабилни научни доказателства, като по този начин подпомага Европейската комисия и страните членки при определяне на списък от претенции, разрешени за храни. Тези одобрени претенции ще дадат възможност на европейските консуматори да правят информиран избор за храненето си.

Професор Албърт Флин, председател на Панела NDA на EFSA, каза: “Тази много предизвикателна задача беше завършена благодарение на всеотдайността и решимостта на експертите на Панела NDA в сътрудничество с персонала на EFSA, които трябваше да се справят с безпрецедентно и непредвидено работно натоварване, съчетано с много строги крайни срокове и често с недостатъчна информация.

“Освен тези предизвикателства, нашите експерти оцениха претенциите последователно и справедливо според възможно най-високите научни стандарти. Всичко това беше постигнати в срока, договорен с Комисията.

Независимата оценка на EFSA заключи, че значителна част от претенциите са подкрепени от стабилни научни доказателства, включително претенции, свързани с широка гама ползи за здравето.”

Резултатите от оценките бяха благоприятни, когато имаше достатъчно доказателства в подкрепа на претенцията. Това беше при около една от пет претенции, отнасящи се главно до:

 • Витамини и минерали;
 • Специфични хранителни влакнини, свързани с контрол на кръвната захар, холестерола в кръвта или контрол на телесното тегло;
 • Живи култури в киселото мляко и асимилация на лактозата;
 • Антиоксидантни ефекти на полифенолите в зехтина;
 • Орехи и подобрена функция на кръвоносните съдове;
 • Замяна на хранене и контрол на теглото;
 • Мастни киселини и функциониране на сърцето;
 • Роля на различни заместители на захарта (като ксилитол и сорбитол) при поддържане на минерализирането на зъбите или намаляване на повишаването на нивата на кръвна захар след хранене;
 • Въглехидратно-електролитни напитки/креатин и спортни резултати.

Експертите дадоха неблагоприятни становища в случай, когато предоставената информация не позволяваше доказване на връзка между храната и обявения ефект. Причините включваха:

 • Липса на информация за идентифициране на веществото, на което се основава претенцията (например, претенции за “пробиотици” или за ‘хранителна влакнина” без специфициране на определената влакнина);
 • Липса на доказателства, че обявеният ефект е наистина благоприятен за поддържане или подобряване на функциите на тялото (например храна с “антиоксидантни свойства” и претенции за “елиминиране на водата” чрез бъбреците);
 • Липса на прецизност по отношение на здравната претенция (например претенции, касаещи термини като “енергия” и “виталност” или претенции за здравната или психичната енергия на жените);
 • Липса на изследвания върху хора с надеждни измервания на обявения здравен ефект;
 • Претенции, отнасящи се до категории храни, за които се счете, че са много широки, такива като “плодове и зеленчуци” и “млечни продукти”, за да могат да бъдат свързани с определени ефекти.

При извършването на тази дейност EFSA прие поетапен подход, поради полученият голям брой претенции и изискването към EFSA да публикува становищата скоро след приемането им, за да се осигури прозрачност. EFSA комбинира подобни претенции (например по вещество и/или по полза), за улесняване на процеса на оценка на риска и осигуряване на последователен подход.

Катрин Геслен-Ланеел, Изпълнителен директор на EFSA, каза: “Работата на EFSA по здравни претенции за “общо функциониране” освети важността на конструктивния диалог между оценяващи риска, учени, вземащи решения и ключови играчи и има принос към вижданията ни за бъдещата форма на нашата организация. В резултат на това EFSA планира да пусне бюро за помощ при подаване на заявления, за да се улесни диалога с кандидатстващите.

“Осигурявайки споделено разбиране за изискваните научни доказателства, работата, която предприехме ще, надявам се, подпомогне работата на индустрията чрез помощ при определяне на бъдещите насоки за изследвания и иновации.”

Панелът NDA ще продължи да оценява здравни претенции, като тези, подадени от кандидати по отношение на развитие и здраве на децата. След среща с ключовите играчи през миналата година, EFSA финализира ръководни насоки за здравни претенции, свързани с функциониране на червата и имунната система и пусна он-лайн консултации за претенции, отнасящи се до: здраве на костите и ставите, здраве на устната кухина, оксидативни увреждания и здраве на сърдечносъдовата система; чувство за ситост, контрол на теглото и концентрации на захар в кръвта.

Хронология на оценките на EFSA в тази област:

 • 1 октомври 2009, 521 здравни претенции, разгледани в 94 становища
 • 25 февруари 2010, 416 здравни претенции, разгледани в 31 становища
 • 19 октомври 2010, 808 здравни претенции, разгледани в 75 становища
 • 8 април 2011, 442 здравни претенции, разгледани в 63 становища
 • 30 юни 2011, 536 здравни претенции, разгледани в 73 становища
 • 28 юли 2011, 35 здравни претенции, разгледани в 5 становища

EFSA се свързва с Европейската комисия и страните членки по отношение на повторното подаване на ограничен брой здравни претенции за “общо функциониране”, като тези, свързани с микроорганизми, които са счетени от Панела като недостатъчно характеризирани или претенции, за които представените доказателства по време на първото подаване не са били достатъчни за определяне на причинно-следствена връзка. EFSA очаква да получи претенции за повторно оценяване от Европейската комисия до края на 2011, като точният график за по-нататъшната оценка ще бъде изготвен след приключване на процеса на повторно подаване.

 

Архив